woensdag 26 juni 2013

Wax papier voor stansen met mallen

Bij wax papier denken we vaak aan bakpapier, maar het is toch net iets anders. Wax papier heeft, zoals de naam het al zegt, een heel dun wax laagje. Beide soorten papier kunt u gebruiken bij het bakken, maar wax papier is ook handig bij het maken van kaarten en scrappen.


Wij gebruiken wax papier o.a. bij het stansen van mallen met veel detail. Daarnaast is het ook een leuke toevoeging bij het stempelen.

Stansen van mallen

Als mallen veel detail hebben, is het soms lastig om het papier uit de mal te halen. En als we dan denken nu gaat het goed, en dan ... knapt net dat takje af. Herkent u dat?
Hierbij kan het gebruik van wax papier helpen.

Wat heb je nodig?
  • Stans- en embossingmachine
  • Mal
  • Wax papier
  • PapierHoe werkt het?

Stap 1
U legt de mal met de snijranden naar boven op de grijze plaat, A Base Plate, van de Grand Calibur. Daarover heen legt u het wax papier en met tape plakt u deze vast op de plaat.
Stap 2
Daarover heen legt u eerst het papier en daarna de witte plaat, C Cutting Plate. Dit draait u door de Grand Calibur heen. Het resultaat ziet er dan zo uit.Stap 3
U haalt het papier van de mal. U zult merken dat het papier met het wax papier makkelijk van de mal los komt.Stap 4
Als laatste stap drukt u met de Die Pick van Tim Holtz de hoekjes uit de mal.


Soms zal bij het uitdrukken van het papier het wax papier aan het papier blijft kleven. Dit is eenvoudig los te halen.


Tips
  • De beschrijving is gebaseerd op de Grand Calibur. Werkt u met de Vagabond of een andere machine, dan is het principe hetzelfde. U gebruikt dan de opbouw van de platen zoals u normaal met mallen stanst.
  • In plaats van de Die Pick van Tim Holtz kunt u ook gebruik maken van een foam pen, embossing pen of een andere tool met een fijn, stomp en smal uiteinde.
  • Heeft u ook nog zoveel meter over van een rolletje Paper Tape van Marianne Design of Washi Tape en bent u daarop afgekeken? Deze tape is ideaal om hierbij te gebruiken.

Geen opmerkingen: